Hoppa till innehåll

Bygga trädäck

Du kan bygga ett trädäck eller trädgårdsbyggnad på egen hand. Den goda nyheten är att inget trädäck varar för evigt. Det finns några bidragande orsaker som orsakar däckförsämring och ändå kan du undvika några av dessa. Men det finns många saker du kan göra för att förlänga livslängden på ditt befintliga trädäck. En viktig del av detta är behandlingen av träet. Vilken typ av behandling du behöver beror på vilken typ av klimat du lever i och trallens övergripande tillstånd.

I varma klimat kan trädäck tåla lite tid i solen innan de spricker. Detta beror främst på jordens fukthalt, trallen placeras på. Fukthalten är i allmänhet hög på de södra sidorna av ett hus. Så det är bättre att välja cederträ för däck i denna typ av klimat där sommartemperaturerna vanligtvis är höga och luftfuktigheten runt däcket är måttlig till låg.

Om du bygger ditt däck i de kallare nordliga klimaten där vintertemperaturen är under fryspunkten under många månader om året, måste du kontrollera träet för fukthalt två gånger om året. Vänta inte för länge mellan kontrollerna eftersom överdriven kyla kan orsaka svullnad och warping av träet. I sådana fall måste du applicera en träfuktbehandling. Tryckbehandlat timmer, redwood, cypress och tall är bra kandidater för denna behandling. Tryckbehandlat virke är motståndskraftigt mot fukt så att det inte expanderar eller kontrakt som svar på förändringar i de omgivande förhållandena.

Om din uteplats har en grov konsistens och behandlas med en träfläck, använd sedan ett tätningsmedel som är utformat speciellt för detta ändamål. Ett genomträngande oljebaserat tätningsmedel kommer att kunna tränga in i barken och porerna i träet som ger skydd mot insekter, väder, sol, slitage och ovälkomna besökare. Trä och fläck ger också extra strukturellt stöd som kan hjälpa din uteplats att behålla sitt värde. Tryckbehandlat timmer är dyrare än trallvirke men det kommer att hålla längre och se bättre ut efter att det är målat.

Om du bygger ditt däck i ett område med mycket solljus, bör du välja harts typ av trä. Den är resistent mot ruttning, sprickbildning och skepnad. Röta är ett stort problem med den här typen av trä. Men om du vill ha dina trädäck gjorda av lövträ, skulle du behöva planera noggrant och konsultera proffs som skulle kunna ge dig råd om olika aspekter, inklusive hur du hanterar ruttning. Detta är en aspekt som kan kosta dig mycket pengar.

De flesta föredrar ett cederdäck eftersom det ser bra ut och det behåller också sin arom även efter att den används. Det är ett bra val för ett däck som ligger nära huset eftersom det inte sönderfaller lätt. Denna typ av trä är något tätare än andra typer av timmer, så det tar lite mer ansträngning att knäcka det. Om du planerar att installera ett trädäck på baksidan av ditt hem, skulle det vara lämpligt att välja behandlat timmer eftersom det skulle hålla längre.

Du skulle gärna veta att plast- eller glasfibermaterial inte fungerar bra som bra trädäck. De kan förfalla lätt och behåller inte sin estetiska överklagande. Du måste också planera noggrant medan du bygger dina trädäck eftersom det är ett komplext projekt som kräver exakta snickerifärdigheter. Gör inte misstaget att snåla på denna uppgift eftersom dålig konstruktion resulterar i att ditt däck ser sjaskigt ut istället för vackert.

Nyckeln till ett långvarigt trädäck är den typ av timmer som används. Tryckbehandlat trä är idealiskt eftersom det inte ruttnar lätt. Det har förekommit fall där obehandlat trä har sönderdelas även under varma somrar vilket resulterat i sammanslagning av fukt som resulterar i tillväxt av mögel. Detta måste undvikas eftersom vatten alltid frambringar bakterier som kan leda till förfall.