Hoppa till innehåll

Designa din trädgård

Det finns många som säger att det bästa sättet att ha en trädgård är att designa den själv. Men om du inte har någon aning om trädgårdsskötsel kan det vara en svår uppgift för dig. Du kanske tycker att det är tråkigt att gå ut varje dag och titta på samma landskap. Eller så kanske du tycker att det finns för många saker att lägga i din trädgård så att du inte kommer att kunna njuta av den. Så här är några tips för dig att veta om hur du utformar din egen trädgård.

Skugga Din trädgård ska alltid ha växter som drar nytta av skugga. Några exempel på växter som måste ha lite skugga är alla typer av blommande buskar, speciellt den som behöver mindre vatten. Buskar, träd och marköverdrag behöver också lite skugga för att överleva. Så planera framåt och lägg upp lite skugga och se till att plantorna du lägger i din trädgård också är skuggälskande.

Växtbuskar I ett kallt klimat kan du plantera buskar för att skugga din trädgård. Exempel på svala klimatbuskar är alpina kamelier, buckeye, hibiskus, flox, quinceanera och syngonium. Dessa buskar kan överleva bra även på vintern. Kom bara ihåg att i kallt väder bör du se till att de inte fryser eller dör.

Vegetabilisk trädgård I ett varmt klimat kan du plantera grönsaker i din trädgård. Det finns mycket att välja mellan och du kan få en grönsaksgårdsbok bara för att hjälpa dig att välja vilka grönsaker som passar din trädgård. Det finns några växter som är kända för att vara torka resistenta, så du kanske vill överväga att plantera dessa. Exempel på bra grönsaker att plantera i din trädgård är gurkor, tomater, paprika, lök och gröna bönor.

Blommande växter Blommor är en viktig del av vilken trädgård som helst och om du är nybörjare i trädgårdsarbete är blommor ett utmärkt alternativ för din trädgård. Du kan välja mellan en mängd olika blomtyper som finns i många olika färger, och du behöver inte vara en kunnig trädgårdsmästare för att ta hand om dem. Om du har en stram budget kan du helt enkelt odla rosor eller andra blommor med minimalt underhåll.

Det finns ett antal online trädgårdssidor som erbjuder bra tips, råd och information om plantering. De flesta av dessa webbplatser erbjuder också bilder av olika blommor och växter. Se till att du besöker minst tre webbplatser och får idéer från deras information. Att designa din egen trädgårdsplan är roligt och väldigt lärorikt.