Hoppa till innehåll

Installera ny varmvattenberedare

En varmvattenberedare värmer vatten till en specifik temperatur och distribuerar det sedan genom hemmet genom olika rör, till exempel i toaletter, diskmaskiner, duschar och golvvärme. Även om en traditionell panna kan användas på detta sätt för att värma vatten är den inte riktigt kokad eftersom endast gas kokas vid denna temperatur. Vissa moderna varmvattenberedare kommer också att använda uppvärmt vatten som omvandlas till ånga för att göra ännu mer värme. I den här artikeln tar vi en titt på några av hur dessa system fungerar och vilka alternativ som finns tillgängliga för dig att bygga din egen varmvattenberedare.

Den mest populära formen av varmvattenberedare i hem idag är radiatorerna. Dessa är vanligtvis gjorda av kopparrör som är fyllda med en speciell uppvärmningslösning för att skapa en varm yta, vanligtvis upp till 300 grader, på utsidan av röret. De finns i en mängd olika storlekar och stilar, från små versioner som bara värmer vatten, ända upp till fullstora strålande värmeradiatorer. Alla dessa olika modeller har en sak gemensamt; de kräver elektrisk ström för att fungera. Dagarna innan elektricitet var vanligt hade nästan alla hushåll en panna, oavsett om de använde gas eller olja. Numera är det inte nödvändigt att lita på en så stor maskin, så du behöver inte oroa dig för att köpa en ny panna.

Om du vill installera en varmvattenberedare som är mer genomarbetat måste du tänka på vattenpannor. Beredarna använder principerna för hydrodynamiska värmesystem. I själva verket är pannans insida en slags konvektionskammare där både uppvärmd luft och vatten cirkuleras. Detta fungerar ganska bra, men problemet är att det tar mycket energi att cirkulera samma mängd uppvärmd luft i ett stort område. Det är det som gör hydronpannor så energieffektiva, de använder en bråkdel av den energi som de geotermiska typerna kräver.